Моят настоящ източник на вакуум и малко размисли по темата

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1

1. Когато става въпрос за вакуумни източници за лаб

Когато става въпрос за източници на вакуум за домашната лаборатория, за съжаление трудно се намират евтини варианти. Ако искате действително добра лабораторна вакуумна помпа, очаквайте да отделите 500 USD за употребявана бройка, която е минимум добра. Повечето от нас, домашните ентусиасти, не разполагат с такива пари. Задоволяваме се с преработена техника;
    1. Вакуумни помпи с ротационни лопатки, които най-често се използват за изсушаване на вода от климатични инсталации и за откриване на течове. Основният проблем при този тип помпи е, че всичкият въздух и газ, които се изсмукват от съда, преминават през маслото на помпата и доста бързо разрушават уплътненията и развалят маслото. Някои химикали разрушават маслото за 1 път в рамките на по-малко от 4 часа. Убил съм няколко евтини такива.
    2. Съществуват мембранни помпи, подобни на ротационните лопаткови помпи по размер и консумация на енергия. Те не използват масло, така че нямат този проблем, но не извличат много силен вакуум. Не достатъчно, за да бъдат полезни.
    3. Китайски компании като Vevor произвеждат малки мембранни помпи за химията. Вътрешно те са основно аквариумни помпи и имат много малка способност за изчистване на обема, но едва успяват да създадат използваем вакуум при статично натоварване, а цената им започва от около 175 USD.
    Ето какво използвам в момента - двустепенна мембранна помпа, свързана последователно. Тя беше около 30 долара в Amazon, но aliexpress ги има за 20 долара. Работи с 24-волтов адаптер, който имах наоколо, но 15 долара на Amazon ще ви донесат наистина пресилен, 10 долара на aliexpress, така че 30-40 долара Поставих го на гаджето ( имам няколко) и той извади -28 "hg. Водата ври при 100°f вместо 212 (37,8C вместо 100) достатъчно, за да работи за най-често срещаните дестилация на разтворители, вакуумно филтриране и десикация..просто си помислих, че ще покажа евтина алтернатива за парче, което върви с основен комплект
    ZyH6Inc27z

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Забравих източниците на вакуум на Вентури. Някои от тях са по 300 долара и нагоре и трябва да имате течаща вода. Правят се и евтини, но не съм сигурен дали се справят с тази задача или не. Също така тази помпа издърпваше -23" hg от едната страна, така че можеше да се използва като 2 източника на вакуум, също така пускането на втората помпа онлайн я правеше 1/10 от обема на една мембранна помпа. Тя е тиха и шепнеща.

jessejames122669

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Solutions
1
Reaction score
44
Deals
3
3D принтирах вакуумна помпа с аспиратор и я имам в линия с електрическа водна помпа, която рециклира вода в кофа. Все още не съм имал възможност да я използвам. Нейната шумна. моята малка вакуумна масло ак е доста изпържена. Азотната киселина им прави номер

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Hcl също така. Всичко наистина. Имам една мембранна помпа, която в общи линии е половината от това и е твърде шумна, за да работи през нощта. Тази също е шумна, ако е закачена само от едната страна, но когато закачите втората дайфрама, тя става с 20 dB по-тиха

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇬🇧
Reaction score
199
Deals
24
Имам най-евтиния на Вевор,, смешно е, че издържа около половин година с използване няколко пъти седмично. Обикновено за филтрация на mmc фребъра или вакуумна дестилация. Вероятно имам късмет

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Запазвал съм ги живи за известно време, ,може би 6 месеца също, беше 4-часова дестилация, която уби една и вакуумна дестилация *нещо, което беше много киселинно, ако имах наистина добър капан или 3, щеше да издържи 5 пъти по-дълго

Loki12

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
32
Установих, че за дестилация на съединения с високо болинно съдържание и използване на помпата с корозивни или разтворители, които влияят на здравината на помпата, е по-добра, по-чиста и като цяло по-икономична идея да се купи най-евтината вакуумна маслена помпа за променлив ток и след като умре (спре да се включва), просто да се изхвърли и да се купи нова. Няма нужда от модерни помпи с химически устойчиви части, те струват твърде много, все още изискват поддръжка, частите понякога са и трудни за придобиване, ако не сте регистрирано физическо лице.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Убил съм няколко. Няма налични части за помпа Vevor 1/4 к.с. 3,5 куб.м. за 60 долара. Това, което ми харесва в тези малки вакуумни помпи за постоянен ток, е, че свързвате другата страна и тя е компресор. Снощи взривих един детски надуваем кнайр с тази. Отне ми цяла вечност (15 минути), но тези помпи не преместват голям обем. Мисля, че ако се опитам, ще мога да надуя гумата си.

gnbarsh3463_11

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Какво ще кажете за обработката на тези части от тефлон? Нещото, което се случва с моята маслена помпа, е, че плъзгащият се пластмасов клапан вътре поглъща разтворители и се разширява, след което се заклещва. Лесно е да се обработи тази част от тефлон с домашни инструменти (това са буквално две пластини с пружини в тях), но не съм сигурен за това колко добре ще работи тефлонът, защото той е много по-мек от какъвто и да е материал, от който е направен клапанът.
А металните части - може би могат да бъдат покрити с никел за устойчивост на корозия?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
И двете ми ротационни венозни помпи са с тефлонови лопатки, проблемът е, че маслото се разваля и губиш вакуум, а има и някои малки дупчици в тялото на клапана, които са склонни да се запушват

Labchef

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
2
Иска ми се да има видеоклип, показващ вакуумна дестилация с помощта на една от онези вакуумни помпи с въртящи се лопатки, използвани за дегазиране на епоксидна смола.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Аз e изгорял няколко от тях. Наистина е ясно, как да ги използвате. Закачате ги и ги включвате, трябва да имате т, от едната страна е вакуумната линия, от другата страна е клапан, а отгоре е манометърът, отваряте малко клапана и така контролирате вакуума. Най-големият проблем при тях е, че целият въздух, който вакуумирате, преминава през маслото, преди да бъде изхвърлен. Това е добре за вентилация или вакуумна камера, но продължителността на живота на маслото може да бъде само 1 минута, но 4 часа е средната ми продължителност на живота.

SunDay

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
8
Hello guys,
Maybe someone have experience with vacuum pumps? I used one from hobby shop, but after couple of shifts is become broken, i think that simple vacuum pump "doesnt like" dcm or acetone fumes. maybe there is alternative ?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Generally nothing likesmthose things. Donyou knownwhat kindnof pumpmit is or can you link ampicturemfrom the net? There are several typesmof vacuum pump.mthe vane pump, often used in repairing a/c equipment, needs vacuum oil andnall of the air it vacuums passes through thay oil, andnthere for the oil is ruined regularly and hasnto be changed every few hours. DIAPHRAM VACUUM PUMPS USE A RUBBER/SILICONE TYPE DIAPHRAM ans therefor are oiless pumps, but depending on the composition of the diaphram could dissentigraye in contact with sctrong chemicals. Then there are claw vacuum pumps, which work on the same principals as a roots style supercharger, and a few vareantiions of each of these. Then there is the aspirator vacuum pump, clearly the besy in situations one can use it in, uses water from a faucet passing ove a venturi andndrawing vacuum. Its the same tehnolgy as a perfume bottle with a bulb you squeeze thay makes a mist or now a carborater works. A carb passes air by thenventuri to draw out gasoline, and an aspirator pump uses water to draw out air. These can run from $20-800+, but they need a source ofnrunning water and the water has to remain cold. You should have a cold trap on your vacuum line. They run $35 and up but will increse the lifespen of your pump significantly and improve the air quality by absorbing some chemicals into water

SunDay

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
8
Thank you for detailed answer! My pump goes with oil, its not works for this chem, when i open the oil valve it shoots all waste around, and after oil change its works much less time, then again need to change oil.. Its not good when on the process. maybe you could drop a link of a watter vaccum like you said? I

SunDay

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
8
Okay, I thought about trap. How about if i use vacuum pump, but between pump and buchner will place a trap..? And what solution I should use in trap, to catch dcm or acetone?

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
98
TRUMP announces the U.S will transition to the Metric system !.. so that be 711.2 mmHg.
My Vacuum pump setup is almost identical too NurdRage setup. can say it is workable with ice cold water flowing.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Uh, did he do that? Thats fine with me I have math autism. It shreiked at 711.2mm/hg though, 740 mm/hg? 14.7psig? 1 tor? 740 pascals? All that dont matter anyway because unless younare on a boat in the ocean its all wrong. I'll tell you vacuum is some ofnthe least understood shit. Measuring it i mean. If at.mpressure isn14.7 psig and absolute vacuum is 0 psig, then when you pull a vacuum, is it negative psi? Do you say, " minus 13 pis, minus 13.5 psi, minus 14 psi, minus 14.5 psi, minus 14.6 psi, 0 psi. Of course you cant achieve 0 psi, but you see what im saying?. I'm just kidding around, don't take the red pill of pressure.

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
98
erhhh , no, these things are immiscible
Common Sense / Trump

View previous replies…

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,304
Deals
1
Sometimes I have tomwonder who the fuck came upmwith some of these units, but on the other hand some make perfect sense. Like, what thenfuckmisna foot? Well its 12 inches, which goes into 360 evenly, so it sounds harmoneous to thenearth being sort of a circle, but who decided to devide a circle into 360 parts and why? What would happen if we decided to divide a circle into...369 parts? Wellnit would be more awesome incan see that, because it has 3, 6 and 9. Would it tune music down to A=432? You know, it actually might, although music was already 432 for longer than we have been using 440. Then theres obviously a link there to mopars infamous 440ci big block and its no coincidence that the highes model had a 6 pack carburetor, which is really 3 sets of 2, see, 3,6,9 again ( the 9 is for the dana 60 rear end, it's got a 9 inch ring gear) so now we know why those old chryslers are so fast, the goldden ratio, obviously. Backnto the foot, it's not 25.4 cm, thats 10 inches a foot is (25.4×12) 304.8mm, but 30 cm has nothing to do with 369, sonwhats the poi t?

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
98
Thats right, measurement of 1 meter is defined by the distance your eyelids travels from open position to closed position that is 1 meter. where as 1 yard is defined as the distance that one of your eyelids (left one only) travels from the fully open position to the fully closed position, as long as your looking top dead centre* center*