SBX-Me: обещаващо съединение срещу свръхдози синтетични опиоиди

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
283
XPFQYmUdsj

Проучване, озаглавено "Оценка на Subetadex-α-methyl, полианионно циклодекстриново скеле, като медицинска контрамярка срещу фентанил и свързаните с него опиоиди", разкрива обещаващ нов инструмент в борбата срещу свръхдозата опиоиди. Публикувана от изследователи от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор", статията представя Subetadex-α-methyl (SBX-Me), съединение на основата на циклодекстрин, което може да предложи нов подход за смекчаване на ефектите на фентанила и неговите мощни аналози като карфентанил и ремифентанил.

Опиоидната криза продължава да опустошава общностите по целия свят, като синтетичните опиоиди като фентанил играят значителна роля поради своята сила и лесното им незаконно производство. Настоящите контрамерки като налоксон и налтрексон действат чрез блокиране на опиоидните рецептори, но са необходими нови подходи за справяне с развиващата се заплаха, която представляват тези синтетични опиоиди, особено техните свръхмощни аналози. В този контекст циклодекстрините, които са циклични въглехидрати, известни със способността си да образуват включващи комплекси с различни молекули, се очертават като потенциален клас съединения, способни да неутрализират тези лекарства, преди да могат да окажат токсичните си ефекти.

KHg3Wqn7FK
SBX-Me е модифицирано циклодекстриново скеле, предназначено да се свързва с фентанил и подобни опиоиди. Изследването показва, че SBX-Me не само не е токсичен, но и ефективно съкращава времето за възстановяване при животински модели, изложени на сублетални дози фентанил, карфентанил и ремифентанил. Забележително е, че плъховете, третирани със SBX-Me след излагане на фентанил, показват съкращаване на времето за възстановяване от около 35 минути до 17 минути. Подобни намаления се наблюдават и за карфентанил и ремифентанил, което подчертава потенциала на SBX-Me като широкоспектърна медицинска мярка за противодействие на синтетичните опиоиди.

Фармакокинетичните данни от проучването показват, че SBX-Me се изчиства бързо от организма, с елиминационен полуживот от приблизително 7,4 часа и минимално натрупване в основните органи. Важно е да се отбележи, че SBX-Me увеличава полуживота на елиминиране на фентанил и ремифентанил, което допълнително подкрепя хипотезата, че съединението образува комплекс с тези опиоиди, като по този начин променя тяхната фармакокинетика и потенциално намалява токсичността им.

Това изследване отваря вратата за по-нататъшни проучвания, насочени към разработването на SBX-Me и подобни съединения като първа линия на защита при свръхдоза. Докато съществуващите лечения като налоксон директно се конкурират с опиоидите за свързване с рецепторите, SBX-Me действа чрез секвестиране на опиоидните молекули, предотвратявайки достигането им до техните цели и неутрализирайки ефектите им по различен начин. Проучването също така подчертава необходимостта от допълнителни изследвания, за да се разберат по-добре взаимодействията на свързване между SBX-Me и опиоидите, което би могло допълнително да усъвършенства ефикасността му като средство за лечение на свръхдоза.

В обобщение, SBX-Me представлява вълнуващо развитие в областта на мерките за борба с опиоидите, като предлага нов метод за борба с нарастващата заплаха, която представляват синтетичните опиоиди. Тъй като кризата с опиоидите продължава, иновации като SBX-Me са от съществено значение в продължаващата битка за намаляване на смъртните случаи от свръхдоза и осигуряване на по-ефективни средства. Това откритие е значителна крачка напред, но е необходима още работа, преди SBX-Me да може да се използва като широко разпространена интервенция.

За повече подробности пълният текст на проучването е достъпен на следния адрес: https: //doi.org/10.1021/acscentsci.4c00682

Ако се интересувате от подобни публикации, моля, реагирайте и оставяйте коментари. Това ще бъде знак за мен да продължа.

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
338
This is very interesting and a clever approach to solve the problem. I would normally have answered with antagonists (that are utterly unavailable here) if I were to point towards anything.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
283
Indeed, I will be following this direction with great interest.

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
338
For the love of chemistry I'd really pursue this novel molecular target especially if AI will have a go and provide with model scaffolds but I'm bearing the cross of a self employed chemist so I can only be enthousiastic about it.

mycelium

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Solutions
1
Reaction score
55
Wow that's awesome. This is better living thru chemistry
But in reality, the dent will flow because cops are crooked and would rather take beobes to let the shit flow than to risk a bullet, because they are coward ass bitch boiz.
Also, the police will bust you if you shoot a deer dealer. Or stab them, or throw a 30% NaOH solution in their face.
In Portland Oregon, the Hondurans on scooters sell pills on 6th St downtown. It was in the papers. I can see drug dealers and deals happening everywhere, so I KNOW the cops can, since they drive the same areas and have snitches and snitch phone numbers....

Polygraph the cops and anyone who helped fentanyl dealers should be electricuted on site.

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
338
The tendency of miss use of fent is breathtaking but has yet to be compared to its benefits or let's hope not... because it took away much more misery and pain in a medical context than it gave on the streets. The pandemic is one of a bad choice pandemic, it's why can't be compared to any conventional sense of a pandemic.