G.Patton
Expert
- Solutions
- 3
- Reaction score
- 3,089
- Deals
- 1
Wprowadzenie
Każdy użytkownik Kratomu może poświadczyć irytację związaną z dławieniem się wieloma gramami szorstkiego proszku, aby osiągnąć swój osobisty stan błogości. Po niedawnej ekstrakcji DMT z różnych źródeł roślinnych zastanawiałem się, dlaczego nie mógłbym użyć tego samego rodzaju metodologii do ekstrakcji aktywnych alkaloidów (w szczególności mitragyniny i 7-hydroksymitragyniny) z proszku Kratom w celu uzyskania łatwiejszego do spożycia roztworu krystalicznego. Po szeroko zakrojonych badaniach na ten temat znalazłem tylko kilka podręczników na ten temat (z których wszystkie wykorzystywały różne metody i czasami były niespójne w teorii), a jeszcze mniej informacji na temat subiektywnych efektów produktu końcowego przy użyciu różnych dróg podawania.
Sprzęt i szkło.
- Naczynie Pyrex 0,5 L;
- Zlewki o pojemności 0,5 l (x2) i 200 ml (x2);
- Mieszadło magnetyczne z powierzchnią grzewczą;
- Kroplomierz (lub pipeta Pasteura);
- Żyletka.
Odczynniki.
- 30 g liści Kratom (proszek);
- 200 ml 5% kwasu octowego (AcOH);
- ~ 40 g NaOH *;
- ~ 40 ml toluenu;
- ~ 200 ml destylowanej (H2O).
* NaOH jest silną zasadą, z którą należy zawsze obchodzić się z najwyższą ostrożnością. Połączenie NaOHz wodą powoduje reakcję egzotermiczną i dlatego powinno być zawsze dodawane bardzo powoli do roztworu zawierającego H2O; NIGDY nie wlewaj H2O do słoika zawierającego NaOH, zawsze dodawaj NaOH do stabilnego ciekłego roztworu.
Procedura
1. Podgrzałem 30 gramów mojego Bali Kratom i dodałem 200 ml octu destylowanego Heinz (5% kwasu octowego) do zlewki, co wystarczyło, aby całkowicie przykryć proszek. Następnie wymieszałem tę mieszaninę i odstawiłem, aż nie zauważyłem dalszego rozpuszczania Kratomu, w którym to momencie dodałem taką samą ilość (200 ml) ciepłej destylowanej H2O.
2. Uruchomiłem gorącą łaźnię wodną (elektryczna płyta grzejna działałaby jeszcze lepiej) i umieściłem w niej roztwór, stale zmieniając letnią wodę na prawie wrzącą.
2. Uruchomiłem gorącą łaźnię wodną (elektryczna płyta grzejna działałaby jeszcze lepiej) i umieściłem w niej roztwór, stale zmieniając letnią wodę na prawie wrzącą.
3. Dodawałem roztwór NaOH aq. aż pH wzrosło do 11.
4. Po upływie godziny (stale utrzymując gorącą wodę w łaźni) dodałem toluen. Użyj około 1 ml toluenu na 1 g użytych liści. Teraz dodaj go do ciepłego/gorącego roztworu liści i dobrze wymieszaj.
4. Po upływie godziny (stale utrzymując gorącą wodę w łaźni) dodałem toluen. Użyj około 1 ml toluenu na 1 g użytych liści. Teraz dodaj go do ciepłego/gorącego roztworu liści i dobrze wymieszaj.
Jeśli do podgrzania roztworu używałeś palników Bunsena lub płomieni alkoholowych, upewnij się, że zgasiłeś je przed otwarciem butelki z toluenem. Opary toluenu są WYSOCE łatwopalne. Nie stań się ich ofiarą. Zamiast tego użyj wspomnianej powyżej metody kąpieli w gorącej wodzie. Pomieszaniu toluenu w ciepłym/gorącym roztworze przez około 5-10 minut, pozwól mu się oddzielić.
5. Masz dwie różne warstwy, ściągnij górną warstwę (toluen) za pomocą szklanego zakraplacza. Roztwór w zakraplaczu (lub pipecie Pasteura) powinien wyglądać na żółty, prawie jak płaski Mountain Dew.
6. Zdekantuj warstwę toluenu do płaskiej szklanej tacy (Pyrex). Służy ona do zbierania produktu i odparowywania toluenu. Należy powtórzyćkroki 4-5 z dodatkiem toluenu jeszcze 2 razy, aby zwiększyć wydajność ekstrakcji.
7. Odparuj toluen przed wentylatorem. Najlepiej robić to na zewnątrz, ale nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe. Jeśli musisz to zrobić wewnątrz, upewnij się, że nie jesteś w pobliżu żadnych gniazdek. Niezbędne jest również zapewnienie odpowiedniej wentylacji poprzez otwarcie okien lub drzwi, które mogą zapewnić wymianę powietrza.
8. Gdy toluen wyparuje, na dnie tacy pozostanie pomarańczowo-żółta warstwa o bardzo kwiatowym zapachu. Weź żyletkę i zeskrob cały materiał, a otrzymasz to (patrz poniżej). W tym momencie wykonałem jedno płukanie acetonem i odparowałem w płaskiej tacce Pyrex, aby uzyskać czyste kryształy. Następnie zeskrobałem je, aby uzyskać produkt końcowy.
Po ekstrakcji 40 g otrzymałem około 400 mg kryształków Kratomu. Jest to wydajność na poziomie~1%.
Last edited: