Który olej z gorzkich migdałów jest odpowiedni dla benzaldehydu?

tullamoredew

Don't buy from me
Member
Reaction score
0
Witam,

Próbowałem destylować olej z gorzkich migdałów, korzystając z filmu Nile'a jako przewodnika (link poniżej) i nie mogłem go odtworzyć, ponieważ myślę, że użyłem innego wariantu oleju.

Wideo Nile'a -

Jego olej jest biały / przezroczysty i wydawał się rzadszy w konsystencji, podczas gdy olej, który kupiłem, jest jasnożółty i gęstszy, o konsystencji oleju mineralnego. Wlałem go do gotującej się kolby i próbowałem go destylować, ale kiedy zaczął wrzeć, stał się bardzo słaby w temperaturze około 130 stopni C i zaczął pluć w górę kolumny destylacyjnej. Czy ktoś wie, gdzie można kupić olejek z gorzkich migdałów podobny do tego z filmiku Nile'a (jestem w USA)?

Oto olej, który kupiłem (na zdjęciu widać, że jest żółty jak olej roślinny) - https://www.ebay.co.uk/itm/304011287795

W międzyczasie zdecydowałem się na syntezę benzaldehydu metodą alkoholu benzylowego i kwasu azotowego, ponieważ wydaje się to łatwe i daje wysoką wydajność. Co sądzisz o destylacji z ekstraktu migdałowego? Ma mniej oleistą konsystencję i myślę, że destylacja byłaby mniej gwałtowna.

Wszelkie uwagi mile widziane, dzięki.

mycelium

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Solutions
1
Reaction score
95
Honestly it looks the same, there is bitter almond oil, and there is sweet almond oil, which some people cook with and lots of people use for making soap and lotions and shit

Ps I love that dudes videos