- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 0
Rozoberme si možný spôsob syntézy L S D
Milí dizajnoví alchymisti, ktorí praktizujete honbu za poznaním,
Píšem vám dnes s takmer horúčkovitým nadšením, aby som sa s vami podelil o myšlienku, ktorá mi už niekoľko týždňov obsedantne kvasí v hlave. Domnievam sa, že som zahliadol možnú syntézu na získanie toľko známej molekuly dietylamidu kyseliny lysergovej.
Naliehavo sa mi žiada predložiť túto teóriu na preskúmanie bystrým a zvedavým hlavám, ako je tá vaša, kto iný ako vy by sa mohol porozprávať o tejto tak vzrušujúcej téme? Len úprimná výmena názorov a pokojná diskusia medzi rovnako zmýšľajúcimi mysľami môže myšlienky vybrúsiť a priblížiť ich čoraz viac k pravde. Dúfam, že sa nám podarí nadviazať dialóg ako rovný s rovným, v ktorom prevládne úprimná zvedavosť a ochota zmeniť perspektívu.
Viem, že mnohí z vás venujú bezsenné hodiny myšlienkam, ako je tá, ktorú chcem teraz vyložiť. Preto som presvedčený, že ich budete môcť spravodlivo posúdiť a spresniť svojimi cennými postrehmi. Prosím vás, aby ste mi pomohli zdokonaliť túto intuíciu, ktorá ma pohltila. Verím, že tento rozhovor nám všetkým umožní pokročiť v chápaní zložitých tém, ktoré vzrušujú našu intelektuálnu zvedavosť, a nasýtiť nášho ducha erudície.
Posielam vám srdečné pozdravy a teším sa na začatie rozhovoru s vami, ktorý bude rovnako vzrušujúci ako konštruktívny. Výskum si vyžaduje spoločnú vytrvalosť. Ďalej sa pozrieme na reakčný mechanizmus, ktorý váš pravý vyvinul s perom a papierom
View attachment DgRb7meqh8.jpg
Tu opíšeme vznik esteru acetátu kyseliny lysergovej. Ako vidíme, sme pri esterifikačnej reakcii typu acetylácie, ktorá je zaujímavá tým, že v tejto reakcii nie sú žiadne alkoholy. Tento návrh som nevytiahol z vrecka, túto myšlienku navrhol a nahlas komentoval doktor organickej chémie." Po objasnení tejto priepasti, dosť otáznej, pokračujme." Ďalej uvidíme portrét reakčného mechanizmu nukleofilnej substitúcie. Reakcia medzi esterom acetátu kyseliny lysergovej a dietylamínom za vzniku LSD Zobraziť prílohu
Zobraziť prílohu yTOmtocFDl.jpg
Konkrétne ide o bimolekulárnu nukleofilnú substitúciu (SN2), ktorá prebieha podľa nasledujúcich krokov:
1. dietylamín pôsobí ako nukleofil a daruje pár elektrónov na vytvorenie kovalentnej väzby s atómom uhlíka sp3 acetátovej skupiny.
2. To spôsobí súčasné rozštiepenie väzby C-O acetátovej skupiny.
3. Kyslík acetátovej skupiny opúšťa spolu s elektrónovým párom, pričom vzniká acetátový ión.
4. Medzitým uhlík zostáva pripojený k diethylamino nukleofilu novou väzbou C-N.
5. Mechanizmus je zosúladený, t. j. prebieha v jednom kroku a bez tvorby karbokačných medziproduktov.
Ide teda konkrétne o bimolekulárnu nukleofilnú substitúciu (SN2), pri ktorej dietylamín pôsobí ako nukleofil substituujúci acetátovú odchádzajúcu skupinu na sp3 uhlíku esteru, pričom nakoniec vzniká molekula LSD.
Teším sa na vaše pripomienky. Robím to v dobrej nálade a teším sa, že budem mať viac ľudí, s ktorými sa budem môcť porozprávať o fascinujúcej organickej chémii.
Dal som si námahu aj so syntézou dietylamínu a ďalšou, kde špekulujem o extrakcii kyseliny lysergovej. Počkajte si na ďalší príspevok.