- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 0
Obravnavajmo možno pot sinteze L S D
Dragi oblikovalski alkimisti, ki prakticirate zasledovanje znanja,
Danes vam pišem s skoraj vročičnim navdušenjem, da bi z vami delil zamisel, ki mi že nekaj tednov obsesivno kvari v glavi. Verjamem, da sem zagledal možno sintezo za pridobivanje tako znane molekule dietilamida lizergične kisline.
Nagovarjate me, naj to teorijo predložim v presojo ostrim in radovednim umom, kot je vaš, kdo drug kot vi bi lahko poklepetal o tej tako vznemirljivi temi? Le odkrita izmenjava in umirjena razprava med enako mislečimi lahko izpopolni ideje in jih vedno bolj približa resnici. Upam, da bomo lahko vzpostavili enakopraven dialog, v katerem bosta prevladovali iskrena radovednost in pripravljenost za spremembo perspektive.
Vem, da mnogi med vami posvečate neprespane ure mislim, kot je ta, ki jo želim zdaj razložiti. Zato sem tako prepričan, da jo boste lahko pošteno presodili in jo s svojimi dragocenimi opažanji izpopolnili. Prosim vas, da mi pomagate izpopolniti to intuicijo, ki me je prevzela. Verjamem, da nam bo ta pogovor omogočil, da bomo vsi napredovali v razumevanju zapletenih tem, ki vzbujajo našo intelektualno radovednost, in nasitili naš duh erudicije.
Pošiljam vam najtoplejše pozdrave in se veselim začetka pogovora z vami, ki bo tako razburljiv kot konstruktiven. Raziskovanje zahteva skupno vztrajnost. Nato si bomo ogledali reakcijski mehanizem, ki ga je s peresom in papirjem razvil vaš sogovornik
Oglejte si priponko DgRb7meqh8.jpg
Tu bomo opisali nastanek acetatnega estra lizergične kisline. Kot lahko vidimo, smo pri reakciji esterifikacije tipa acetilacije, ki je zanimivo, da pri tej reakciji ni alkoholov. Tega predloga nisem potegnil iz žepa, to zamisel je zasnoval in glasno komentiral doktor organske kemije. "Ko smo razjasnili to brezno, precej vprašljivo, nadaljujmo." Nato si bomo ogledali portret reakcijskega mehanizma nukleofilne substitucije. Reakcija med acetatnim estrom lizergične kisline in dietilaminom, pri kateri nastane LSD Ogled priponke
Prikaži priponko yTOmtocFDl.jpg
Natančneje, gre za dvomolekularno nukleofilno substitucijo (SN2), ki poteka po naslednjih korakih:
1. dietilamin deluje kot nukleofil in donira par elektronov za tvorbo kovalentne vezi z ogljikovim atomom sp3 acetatne skupine.
2. To povzroči hkratno razcepitev vezi C-O acetatne skupine.
3. Kisik izstopajoče acetatne skupine odide z elektronskim parom in nastane acetatni ion.
4. Medtem ogljik ostane vezan na nukleofil dietilamino z novo vezjo C-N.
5. Mehanizem je usklajen, tj. poteka v enem koraku in brez nastanka karbokationskih vmesnih produktov.
Zato gre konkretno za bimolekularno nukleofilno substitucijo (SN2), pri kateri dietilamin deluje kot nukleofil, ki zamenja acetatno skupino na sp3 ogljiku estra, pri čemer končno nastane molekula LSD.
Veselim se vaših komentarjev. To počnem dobre volje in se veselim, da se bom lahko z več ljudmi pogovarjal o fascinantni organski kemiji.
sem se potrudil tudi s sintezo dietilamina in še eno, kjer ugibam o ekstrakciji lizergične kisline. Počakajte na naslednjo objavo.