Warning! You are currently using a domain is accessible on the regular internet, not on Tor. For better privacy and security, please use our onion domain instead.

Metilamin HCL használata?

ACAB

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Üdvözlöm!
Az első hozzászólásom, sok kérdésem van, remélem, tudsz segíteni nekem.
A különböző receptekben gyakran beszélnek 40%-os metilamin alkoholos oldatról. De nekem most csak Metilamin HCL van, milyen eljárással készítsem el az oldatot?

Tudomásom szerint a Methylamine gázt nátronlúg hozzáadásával lehet felszabadítani. Ebből keletkezik valami mellékkomponens?

Arra gondoltam, hogy a Metilamin HCL-t jéghideg metanolban keverem, majd NAOH-t adok hozzá. Ez működne?

Egy leírásban kérem a mennyiségeket is megadni, hogy ki tudjam számolni.

Nagyon szépen köszönöm.

halohydrin

Don't buy from me
New Member
Reaction score
24
Ha a reakcióelegyet közvetlenül használja, az tartalmazni fog más, nem reagált reaktánsokat és NaCl-t, ami csökkenti a metilamin oldhatóságát. Javaslom, hogy a MeNH2 gáz más oldószerbe történő feloldásához gázgenerátort használjon. A metanol használata reakcióoldószerként jó, de használhat vizet is. Azt mondanám, hogy jobb, ha enyhe moláris többlet bázist használunk, hogy az összes metilamin só reagáljon. Például 67,52 g metilamin HCl (1 mól) 45 g NaOH-val (majdnem 1,2 moláris egyenérték). Metilamin gázként nem fog mennyiségi hozamot kapni, mivel a keletkező metilamin egy része feloldódik a reakcióoldószerben, amint keletkezik.

Reaction score
322
Egyes reakciókban metilamin gáz helyett metilamin HCl vizes NaOH oldattal történő metilamináláshoz metilamin HCl használata megengedett. Például a bromketon reakciója benzolban metilamin HCl és 30%-os NaOH vizes oldatával.

Last edited by a moderator:

ACAB

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Sajnos nem rendelkezem "Kipp" generátorral, azt hiszem, erre gondoltál. Nekem is nehézséget okozna a megfelelő mennyiségű gáz előállítása vele. A cél egy 40%-os metilamin-alkoholos oldat előállítása volt. Hogyan kell eljárnom?

Az én elképzelésem a következő lenne:
Ha 77,65g metanolt vagy etanolt jóval -6°C alá hűtök, feloldom benne a 67,52g metilamin HCL-t és kevergetés közben hozzáadok 45g NaOH-t, akkor a metilamin gáznak el kellene cseppfolyósodnia, 31,06g tömegűnek kellene lennie és az alkohollal együtt oldódnia. Így 58,44g NaCl és 18,08g víz keletkezik. A só nagy része kiszűrhető, ha az oldat nem melegszik sokkal jobban. A víz nem lenne optimális, de később eltávolítható lenne. Tehát, legalábbis elméletileg, lenne egy 40%-os metilamin alkoholos oldatom, plusz a víz és némi só.

Nyitott vagyok minden megoldási javaslatra.

ACAB

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Tehát nincs olyan eljárás, amellyel metilamin HCL-t alkoholos oldatba tudnék juttatni? Alkoholtartalmú metilaminoldatot kellene használnom.
A recept szövegezése így szól:
"1 mol benzaldehid, 1,2 mol nitroetán és 15 mL hígított vizes metilamin 150 mL alkoholban".

Lehet ezt metilamin HCL-lel csinálni vagy nem? És ha igen, hogyan? :)

ACAB

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Mindkét recept ugyanolyan egyszerűen olvasható, a metilamin csak egy másik katalizátor a szintézishez.
Az n-butilamin nehezebben beszerezhető errefelé, alternatív módszert keresek.

halohydrin

Don't buy from me
New Member
Reaction score
24
Ahogy Marvin említette, a MeNH2 mellett más Lewis-bázisokat is használhat. A bázis katalizátorként működik (ellenőrizze a Henry-reakciót), és katalitikus mennyiséget használnak a reakcióban. Tehát a módszered működhet, még akkor is, ha az oldat nem pontosan 40%-os, de a reakciósebesség változhat. Ha így készíted az oldatot, sok extra gáznemű metilamin keletkezik - 1 mól reakció és kb. 22 l MeNH2 a gázfázisban. Szóval személy szerint jobbnak tartom, ha több oldatot készítesz belőle, esetleg még folyékony formában is tárolod.

ACAB

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Egy alkoholos metilaminoldatról volt szó, a 40%-os, amit egyszer láttam, hogy így árulják. Azt gondoltam, hogy lehet egy folyamat, hogyan lehet ilyen oldatokat készíteni a metilamin HCL elég egyszerűen. Erre nem találtam semmit, és akkor gondoltam ki ezt az eljárást. Arra gondoltam, hogy sok gáz lesz, emiatt -6°C-nál mélyebben, akkor a gáznak még folyékonynak kell lennie. De az is lehet, hogy azért nem indul be a reakció, mert túl hideg van. :) Mi történik, ha felmelegszik az oldat, a metilamin oldatban marad, vagy kilép a gáz? Mindent ki kellene próbálnom, hogy megtaláljam a helyes választ.
Egyelőre köszönöm nektek!

halohydrin

Don't buy from me
New Member
Reaction score
24
Kigázosodás fog történni, hacsak a fürdő hőmérsékletét nem tartjuk jóval a bp alatt. A metilamin eléggé illékony és könnyen elpárolog. Nem találok oldhatósági adatokat és entalpiatáblázatokat, így nem vagyok biztos a reakció spontaneitásában. Talán próba és hiba a válasz.

Reaction score
322
Általában könnyebb n-butil-amint vásárolni, mint metil-aminnal saját maga elgázosítani az alkoholt. A metil-amin HCl sok helyen prekurzor.
A metil-amin alkoholban való oldatának előállításához egy kerekfenekű lombikot használnak cseppentőtölcsérrel és egy Drexel-lombikba való kivezetéssel. A lombikba szilárd nátrium-hidroxidot teszünk, és a csepptölcsérből 50%-os metilamin-hidroklorid-oldatot adunk hozzá. A metilamin így kerül a Drexel-lombikba a szuszpendált alkohollal együtt. A felszívott metilamin mennyiségét a tömeg alapján határozzuk meg.
Írja meg nekünk az eredményt. Sok sikert!

Last edited by a moderator:

ACAB

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Egy beállítás, amit értek, de nem tudom, hogy el tudom-e sajátítani, a metilamin a biztonsági adatlap szerint nem ártalmatlan.
Továbbá felül kell vizsgálnom a kijelentésemet, ez egy 40%-os metilamin vizes oldat volt, amit a boltokban találsz, nem alkoholos oldat, elnézést ezért. A metilamin alkoholos oldat vizes metilamin oldattal készül.
Most már feltételezem, hogy a Drechsler szerinti gázmosó palackban víz van, és a tölcsérben lévő metilamin HCL oldat 50% vizet tartalmaz.
A kérdésem a beállítással kapcsolatban: A gázmosó palack után csatlakoztassak egy vízzel töltött vákuumcsapdát, hogy a felesleges gázt kiszűrjem, vagy a gázmosó palackban olyan jó az abszorpció, hogy nem tud gáz távozni?
Végül is vízsugárszivattyúval még ki tudom szívni a készüléket üresen, így a kiszökő gázmennyiséget minimálisra kell csökkenteni.
Egy vákuumcsapda lenne ott, egy gázmosó palackot még be kellene szereznem, de már felvettem a kapcsolatot a kereskedővel a bizalmammal.
A gázmosó palackot feltenném egy mérlegre, az majd megmutatná, hogy mikor értem el a 40%-ot.
Így jól állnék a kísérlethez?

chinacat

Don't buy from me
New Member
Reaction score
6
Szükség van a szintézishez vízmentes körülményekre? ha nem, akkor feloldhatja a metilamin hcl-t vízben, majd hozzáadhat egy Naoh oldatot, és hozzáadhatja az rxn-hez. Ha a metilamin szabadbázisú metilamint vízben felmelegíti, bűzlik.

ACAB

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
169

A metilamin felszabadulásakor NAOH-val és metilamin HCL-lel mindig víz keletkezik, így ez egyelőre nem akadályozható meg. A recept szerint azonban vizes metilamin-oldatot használnak alkohollal, a jelek szerint ez nem számít a szintézis szempontjából. Bár a receptben n-butilaminnal, mint katalizátorral találom a megjegyzést, hogy a víz zavarja a reakciót, és hogy a szintén keletkező vizet a reflux kondenzátor és a reakcióedény között lévő dean-stark csapdával kivezetik. A leválasztott víz mennyiségéből valószínűleg a reakció végét is felismerjük.
Egy másik receptet n-butil-aminnal csak órákig melegítettünk reflux alatt anélkül, hogy a víz levált volna.
Így nem tudom megmondani, hogy ezt csak kihagyták, vagy tényleg zavarja a víz a reakciót.

Ha meg lehet akadályozni, akkor egyáltalán nem akarok metilamin szagot érezni, az valószínűleg légúti égési sérüléseket okozhat, azt nem igazán szeretném.
Az út a gázmosásról lapos, ahogyan azt Marvin "Popcorn" Sutton javasolta, hogy metilamin vizes oldatban, de nagyon jól hangzott, azt hiszem, megpróbálom így.